Gość Marysia Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Czytałam odpowiedź tu na forum dotyczącą podobnego przypadku jak mój. Chodzi o wynik biopsji tarczycy Struma nodosa cum metaplasia oxyphilica czyli: Wole guzkowe z metaplazją kwasochłonną Ale nie ma tam poza tłumaczeniem żadnego komentarza.Proszę o coś bliższego co do tej diagnozy. Czy to coś poważnego, czy jedynie jakiś łagodny guzek?? Czy kwalifikuje się do operowania od razu czy za jakiś czas? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Wole, czyli powiększenie objętości tarczycy, w tym wypadku posiada strukturę guzkową, w której obrębie występuje przemiana prawidłowego dla tarczycy nabłonka w inny- nieprawidłowy. Nie jest to zmiana złośliwa. Radzę skonsultować się z lekarzem, który ustali dla Pani odpowiednie leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stasiek Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Przeglądam na bieżąco na forum artykuły dotyczące wole guzkowego z metaplazją kwasochłonną (wykryto u mnie zupełnie niedawno ten przypadek przy rutynowym USG tarczycy). Znalazłem na tym Forum tylko niestety tłumaczenie diagnozy z łaciny po biopsji. Brak w sumie konkretów* w moim przypadku guzek położony jest w prawym płacie* na razie ma wymiary 8.4mm*4.6mm. Lekarz prowadzący po obejrzeniu wyników zalecił hormony Euthyrox 75 a za pól roku ponowne USG tarczycy. No dobrze - ale na moje konkretne pytanie czy to łagodny guzek czy nie, czy można ,,przymknąć oko** i kontrolować czy też może raczej zoperować - nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi!! Stąd wielka prośba o komentarz - jakąś podpowiedź* co tak naprawdę mi jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lilianna Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 witam! Rozpoznanie Z biopsji zmian w obu płatach i w cieśni tarczycy uzyskano normotypowe tyreocyty (rozproszone w grupach i niewielkich płatach )W aspiratach z cieśni część nabłonków z niepełną metaplazją kwasochłonną. Ponadto drobne i obfite (zwłaszcza w aspiratach z cieśni)skupienia koloidu. O braz cytologiczny odpowiada klinicznemu rozpoznaniu SN. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi