Gość Jakub Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Witam Państwa, Mam pytanie, gdzie można wykonać badania w kierunku zablokowania/wyeliminowania części chromosomu, który odpowiada za Neurofibromatosis t. I? Stwierdzono tę chorobę u mnie w roku 1998, gdzie w marcu 1988 roku, mając 10 lat, przeszedłem 1. zabieg operacyjny. Po tym okresie miałem 10 lat spokoju... Na początku ubiegłego roku(marzec 2008) ponownie stwierdzono u mnie nawrót choroby. Po serii badań, przeszedłem kolejny zabieg operacyjny w lipcu 2008 r. Na tym się nie skończyło, gdyż lekarze nie byli w stanie usunąć mi wszystkich zmian za *jednym zamachem*. I takim sposobem miałem jeszcze 2 operacje: w grudniu 2008 r. oraz sierpniu 2009 roku. Wszystkie zabiegi dotyczą twarzy i szyi. Obecnie mam 21 lat i jestem pod stałą kontrolą lekarza prowadzącego w Poradni i Klinice Chirurgii Szczękowo-Twarzowej we Wrocławiu. Zasugerowano mi, abym wybrał się do Poradni Genetycznej w celu badań i znalezienia przyczyny mojego schorzenia. Jednak w tej Poradni, której byłem powiedziano mi, że tymi badaniami nikt w rejonie Wrocławia się nie zajmuje, bo są czasochłonne i jest duże prawdopodobieństwo, że źródła choroby nie znajdzie się. Dlatego zwracam się z ogromną prośbą o informacje gdzie takie badania wykonują, jak ono wygląda, jaką obejmuje cenę i możliwy bezpośredni kontakt z najbliższą placówką(Ok. Wrocławia, Wałbrzycha, Świdnicy). A jeżeli takich placówek w Polsce nie ma, to czy jest mozliwość uzyskania pomocy zagranicą??? Z góry dziękuję za udzielone informacje i proszę o jak najszybszą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ewa Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 takie badanie można wykonać tylko w USA a pobraniem materiału do badania zajmuje się firma w Polsce - TESTDNA - POLSKA sp.zoo ul. Słoneczna 4 ,40-135 KATOWICE TEL. 32 363 08 76 koszt ok. 8 tyś zł. czeka się około6 tygodni,z tłumaczeniem na język polski.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iw Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 badanie genetyczne wykonują w Bydgoszczy ul.Skłodowskiej-Curie 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi