Gość Fabian Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 badanie wykonano aparatem ix-mr 1.0t. zastosowano sekwencje frfse uzyskując obrazy t1 oraz t2 zależne w dwóch podstawowych projektach. badaniem objęto kręgoslup na odcinku od th12 do s. lordoza lędźwiowa zachowana. trzony kręgowe o niezmiennej wysokości oraz intensywności sygnału. tarcze miedzykregowe l3-l4, l4-l5 oraz l5-s1 o obniżonej wysokosci oraz intensywnosci sygnału na obrazach t2 zależnych wykazują dokanałowe uwypuklenia typu bulging z symetrycznym uciskiem na worek oponowy i nieznacznym na światło obu otworów międzykręgowych. l4-l5 centralnej protruzji z usciskiem na przednia powierzchnię worka oponowego. l5-s1 - masywnej prawobocznej przepukliny z usciskiem na worek oponowy oraz korzeń nerwowy w zachyłku bocznym prawym. końcowy odcinek rdzenia kręgowego oraz korzenie ogona końskiego o prawidlowej morfologii sygnalu. bardzo proszę o wyjaśnienie powyższych wyników i ewentualne sposoby leczenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 W celu leczenia należy skonsultować się z neurochirurgiem. W Pana przypadku dochodzi do przesunięcia się struktur kręgosłupa (krążka międzykręgowego) w obręb kanału kręgowego uciskających na worek oponowy i nerwy rdzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LUCYNA l. 53 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Mam podobne rozpoznanie z b. silnymi bólami nad ranem. Nie pomagaja leki p/bólowe typu TRAMAL 200mg, czasem podwójnie wraz z clonazepamem 2 mg. Prosze o pomoc, bo każda noc jest dla mnie koszmarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Trzeba rozważyć leczenie operacyjne (konsultacja z neurochirurgiem). Prawdopodobnie tylko zabieg może zniwelować objawy bólowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Witam mam 30l i od jakiegoś czasu cierpię na bóle kręgosłupa, przez ostatnie miesiące brałam zastrzyki p/bólowe i zapalne zrobiłam T-K L-L i otrzymałam wynik: na poziomie L5/S1 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z uciskiem na worek oponowt. Co to oznacza i jakie jest leczenie. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi