Gość Jacek Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Witam. Mam 24 lata i bardzo Pana doktora proszę o wytłumaczenia wyników badania hit - pat. 1) Colitis ulcerosa chronica exacerbata (activa) ; 2) Polypus inflammatorius coli decursu colitis ulcerosa. Rozpoznanie kliniczne to : Colitis ulcerosa, polypus recti.Wiem tyle że mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego i miałem jednego polipa, którego usunięto podczas kolonoskopii. Czy to jest coś bardzo poważnego i związanego z nowotworem?? Dziekuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam -Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 1. Przewlekle wrodzeijące zapalenie jelita grubego. 2. Polip zapalny w przebiegu wrzodziejącego jelita. Choroba dotyczy zapalenia błony śluzowej i podśluzowej a w jej przebiegu powstają wielu owrzodzeń. Leczenie to specjalna dieta, sulfasalazyna oraz inne leki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ula Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Bardzo proszę o wynik badania colitis ulcerosa plasis subactiva j.kręte enteniki chronica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Dużo błędnych słów. Tłumaczenie brzmi: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (plasis nie ma takiego słowa) aktywne w niewielkim stopniu. Jelito kręte enteniki (nie ma takiego słowa, pewnie chodzi o enteritis czyli zapalenie jelita) chronica to przewlekłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość madziulek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 tonsillitis chronica exacerbata a mógłby mi pan to wytłumaczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darek Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 prosiłbym o interpretację wyników . co to może oznaczać, dodam, że nie mam żadnych spejalnych objawów, normalne wypróżnienia, może czasem trochę śluzu na papierze po wypróżnieniu ....w wycinkach śluzówka o zachowanej architektonice gruczołowej z miernego stopnia niecharakterystycznym naciekiem zapalnym zkomórek jednojądrowych z tworzeniem pojedyńczych grudek chłonnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 witam, właśnie odebrałam wynik hist- patologiczny kolonoskopii: nadżerki w odbytnicy: colitis chronica exacerbans co jak rozumiem jest zaostrzające się przewlekłe zapalenie jelita? Jak wygląda leczenie i jaka dietę mam stosować? Swoją pierwszą wizytę u gastroenterologa mam wyznaczoną dopiero na lipiec, skierowanie na kolono wystawił chirurg ktury rozpoznał guzki krwawicze II stopnia. Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi