Gość Magda Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam Po wcześniejszych badaniach tarczycy skierowano mnie na biopsje tarczycy. Wyniki chyba nie wyszły najlepiej bo skierowano mnie na wycięcie tarczycy. Bardzo proszę mi powiedzieć co dokładnie oznaczają poniższe sformułowania i czy mam raka? Opis z biopsji: A. Lewy płat tarczycy - guz hypo 8 mm B. Lewy płat tarczycy - guz hypo zwap. 10 mm Odnośniki: A. Nieliczne struktury pęcherzykowate zbudowane z drobno normo typowych tyreocytów. Obraz zmiany łagodny B. Dość liczne polimorficzne powiększone tyreocyty z hyperchromazją i heterochromazją jąder, w bezkoloidowych układach pęcherzykowatych, z widocznym obraz modelowania jąder. Obraz cytologiczny guzka pęcherzykowatego. Zmiana wymaga weryfikacji histologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 W przypadku guzka pęcherzykowego zwykle wykonuje się zabieg chirurgiczny. Istnieje ryzyko, że taki guzek w 5% przypadków może być złośliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi