Gość Ola. Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Witam, mam 23 lata, niedawno wykryłam podczas samobadania guz w prawej piersi. Po wykonaniu USG i BAC uzyskałam rozpoznanie gruczolakowłukniaka o wym.22-13mm bez zmian w węzłach chłonnych. Aktualnie czekam na zabieg usunięcia zmiany.Od 2 lat korzystam z antykoncepcji hormonalnej.Mam następujące pytania: 1.Czy jeśli zmiana umiejscowiona jest płytko lepszym rozwiązaniem jest usunięcie jej w znieczuleniu miejscowym czy jednak w ogólnym? 2.Skoro fibroadenoma jest hormonozależna, to czy powinnam odstawić tabletki antykoncepcyjne? I do jakiego specjalisty udać się po poradę w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 O leczeniu hormonalnym powinien decydować ginekolog. Co do znieczulenia musi Pani podjąć decyzję z chirurgiem. On najlepiej wie na podstawie badań jaka jest dokładna lokalizacja zmiany oraz jak wygodniej będzie mu ją usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Jeśli ma Pani obawy przed znieczuleniem ogólnym, może Pani zdecydować się na miejscowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi