Gość Dorota Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Po wycięciu ropnia okołoodbytniczego wytworzyła się przetoka ktora ma zostać usunięta.Planuję w najbliższym czasie zajść w ciążę.Mam dylemat czy poddać się zabiegowi usunięcia przetoki teraz czy czekać i usunąć ją dopiero po urodzeniu dziecka?Czy w czasie ciąży nie będzie żadnych powikłań spowodowanych przetoką?Czy jeśli usunę ją teraz to czy w trakcie porodu nie dojdzie do uszkodzenia rany po usuniętej przetoce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Przetoka powstaje wskutek rozwijającej się infekcji. Może ona szerzyć się dalej. Dlatego radzę usunąć ją przed ciążą. Infekcja nie będzie służyć dziecku a podczas porodu mogą pojawić się komplikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 A jeśli jestem po operacji przetoki dwa tygodnie i planuję jak koleżanka powyżej dziecko? Teraz rana goi się na otwarto, a za jakieś dwa tygodnie owulacja. Czuję się bardzo dobrze, nie biorę leków przeciwbólowych. Jedyne co mi dolega to siedzenie bokiem. Mogę już planować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Można planować. Rana powinna się do 1-2 miesięcy zagoić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi