Gość Tom Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Dzień dobry. Mam przyrośniętą esicę do zrostów w jamie brzusznej. Kilka lat temu miałem operacje na wyrostek - czyli po drugiej stronie. Czy to możliwe, że po tylu latach dopiero uaktywniły się te zrosty i odczuwam rwący ból? Dlaczego te zrosty są po drugiej stronie niż operacja? Mam jeszcze jedno pytanie dla mnie najważniejsze. Kilka miesięcy temu jak zaczęło mnie bolec po lewej sronie w dole brzucha bardzo często uciskałem sobie to miejsce dłońmi. Nawet kilka razy na dzień. Czy takie uciskanie przez 4-5 miesięcy mogło spowodować powstanie takich właśnie zrostów lub nasilenie zrostów, które tam były? Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Zrosty mogą rozwijać się przez wiele lat po zabiegu i dawać dolegliwości też dopiero po wielu latach. To, że powstały po drugiej stronie jamy brzusznej jest normalne, gdyż proces zapalny z wyrostka robaczkowego często roznosi się na całą jamę brzuszną. Dotykanie brzucha nie wyzwala powstawania zrostów, lecz jeśli często tak robisz to brzuch właśnie z tego powodu (dotykania) może boleć i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi