Gość Janina Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Witam. Wykonano u mnie gastroskopię oraz pobrano 6 wycinków z części odzwiernikowej żołądka. Wyniki sa dosyć niepokojące: -gastroskopia: blizna powrzodowa w opuszce dwunastnicy, zmiany zapalne w antrum. -badanie patomorfologiczne: Fragmenty błony śluzowej trzonu i części odzwiernikowej żołądka z rozrostem dołeczkowym w stanie przewlekłego zapalenia (+) z licznymi ogniskami metaplazji jelitowej kompletnej(+++). Czytałam w internecie, że nieleczona metaplazja prowadzi do raka żoładka. Czy to prawda? Nie bardzo rozumiem wynik i proszę aby ktoś wytłumaczył mi to `na chłopski rozum`. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Występuje u Pani przewlekły stan zapalny błony śluzowej żołądka z zastępowym pozapalnym rozrostem błony śluzowej jelita zamiast żołądka czyli metaplazja. Metaplazja nie leczona zwiększa prawdopodobieństwo w przyszłości powstania raka. Dlatego taki stan trzeba leczyć i oczywiście okresowo wykonywać gastroskopie. Najlepiej, żeby leczeniem zajął się gastroenterolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janina Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Gastroenterolog przypisał mi tabletki o nazwie Ulgastran. Pije tez Avilin Balsam który ma dzialanie oslaniające i ochronne. Co jeszcze powinnam pić na wybroczyny w żołądku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janina Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 bardzoo dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi