Gość Katarzyna Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Witam. Miałem dzisiaj wykonane badanie USG. Czytając wynik nasunęło mi się kilka pytań. Bardzo proszę o odpowiedź: 1. Pęcherzyk żółciowy zagięty, niepowiększony o nie pogrubiałych ścianach echo (-) - co oznacza zagięty i co to powoduje, oraz co to jest echo (-)?? 2. Śledziona wielkością w granicach normy o jednorodnej strukturze bez zmian ogniskowych - Co oznacza *wielkością w granicach normy*?? Jest za duża ale jeszcze w granicach normy? Jeśli tak to co może powodać za duża śledziona? 3. Nerki prawidłowego kształtu i wielkości, bez zstoju. Typowych cech kamicy nie można jednak wykluczyć obecności wytrącjących się konkrementów - co to są te konkrementy? Mogą powodować jakieś poważne choroby typu rak?? Bardzo proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Co do nerewk - miałam robione badanie moczu i tam jest wszystko w porządku. Choć było napisane 1-3 erytrocyty w polu widzenia. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Jeszcze jedno mi się nasunęło. Co do 2. czyli śledziony. Mam zawartość żelaza we krwi lekko powyżej normy, oraz praktycznie zawsze RBC przy górnej normie tzn. 5,7 w granicy do 5,8 10^6/mm^3. Oraz HCT jest w okolicach 50 czase np 52 podczas gdy norma jest do 50%. Czy takie wyniki mają wpływ na śledzionę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janek Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Witam. Miałem robione USG brzucha. Do lekarza dopiero idę w piątek. Zaniepokoiła mnie następująca rzecz - proszę o interpratację: - Nerki prawidłowego kształtu i wielkości, bez zastoju i typowych cech kamicy - nie można jednak wykluczyć obecności wytrącających się konkrementów - Śledziona wielkością w granicach normy o jednorodnej strukturze, bez zmian ogniskowych 1. Co to są te konkrementy i czy to jest groźne? 2. Co znaczy zapisek *śledziona w granicach normy*?? Że jest powiekszona, ale jeszcze nie za bardzo? Trzeba to kontrolować? Nie wiem czy to ma wpływ, ale w badaniu krwi ilość Fe jest lekko przekroczona.169 przy normie do 158ug/dL. Podobnie HCT, który zawsze mam na górnej granicy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DR Cz Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 1. Co to są te konkrementy i czy to jest groźne? Chodzi najprawdopodobniej o piasek i kamienie w nerkach Czy masz jkaieś objawy typu bóle brzucha problemy z moczem itd 2. Co znaczy zapisek *śledziona w granicach normy*?? Wynik prawidłowy śledziona w normie Nie jestem lekarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dfdsfs Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 masz kamyczki w nerkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalia Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ja tez dzis mialm usg konkrementy to kamienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marian Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 We wszystkich skrajnie poszerzonych kielichach widoczne są konkrementy wielkosci do 2 cm średnicy.Nerka nie pracuje,czy jest to grozne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiki Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 . Co to są te konkrementy i czy to jest groźne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojtek Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Co to są te kokrementy bo mam podejrzenie wytracajacych się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi