Gość Kamil Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Witam! Mam 20 lat. Około 2 miesiące temu zauważyłem powiększone węzły chłonne szyjne i w dołkach pachowych. Lekarz uznał, iż nie formułują się w *pakiety*, a tego typu zmiany mogą samoistnie ustępować. Problem utrzymuje się nadal. Węzły nie są powiększone ciągle, lecz periodycznie. Dość twarde, ruchome. Pojawienie się ich było bardzo nagłe. Towarzyszącym symptomem był stan zapalny gardła wraz z istotnie powiększonym migdałkiem, co obecnie ustąpiło. Zdarza mi się kłucie w uszach i okolicach skroniowych głowy. W przeciągu kilku najbliższych dni wykonam badania krwi. Bardzo obawiam się, że to może być chłoniak. Jakie są inne możliwości? Czy mam powody do niepokoju? Po jakim czasie od pojawienia się powiększonych węzłów chłonnych, w przypadku chłoniaka, można jeszcze mówić o wczesnym wykryciu? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Raczej nie jest to chłoniak. Węzły były by powiększone przez długi okres i układały się w pakiety, a nie periodycznie jak to Pan nazwał. Jest to reakcja na infekcję. Radzę oczywiście wykonać morfologię krwi OB, CRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi