Gość Katarzyna Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Mam pytanie dotyczące wyniku badania diagnostycznego-piersi z kontrastem. W wyniku badania uzyskałam następującą diagnozę. Wykonano badanie MR piersi, w obrazach T1 i T2-zaleznych, w poprzecznych i strzałkowej przed podaniem SK oraz z oceną dynamicznego wzmocnienia kontrastowego po podaniu Magnevistu, z saturacja tłuszczu (badanie niedoskonałe technicznie-częściowy brak saturacji tłuszczu w projekcji strzałkowej) Utkanie piersi gruczołowo-tłuszczowe. Obustronne zmiany dysplastyczne. Widoczne jest wyraznie bogatsze ukrwienie piersi lewej. Doły pachwowe i okolica przymostkowa w normie. Mam 31 lat i rok temu urodziłam dziecko, byc moze jest to istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Badanie MR świadczy o procesie typu dysplastycznego (mastopatycznego) w piersiach, czyli zwyrodnieniowego (z reguły na podłożu starzenia się gruczołu, pozapalnego, zaburzeń hormonalnych). To zaburzenia w budowie samego gruczołu sutkowego o typie zwłóknień, stłuszczeń czasem zwapnień (prawdopodobnie pozapalnych). Doły pachowe wolne świadczą o braku powiększenia węzłów chłonnych w pachach (bardzo dobry, prawidłowy objaw). Dość często występuje asymetria w ukrwieniu piersi (też np. jako stan pozapalny). Opis tych badań nie wskazuje w żaden sposób na proces nowotworowy rozwijający się w piersiach. Za około rok, dwa należałoby wykonać kontrolne badanie najlepiej mammografię. Oczywiście systematyczne samobadanie i kontrole ginekologiczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nie wiem Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Jeszce nie wiem dokładnie o ile świadczy ta chirurgia, ale mam taką świadomość, że się to uda!/// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiktoria Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 ja mam 20 lat i mnie boli pierś i co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi