Gość monika Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Proszę o radę w sprawie torbieli błony śluzowej języka. W maju 2009 roku córka miała zabieg podczas którego wycięto guzek o śred 0,7 cm wysłano do badania hispatologicznego wynik jest następujący mucocoele et granulatio bene vascularis in peripherio. Myślałam, że już po wszystkim jednak nie, bo guzek znowu urósł, nie wiem czy konieczne znowu jest zabieg czy istnieje inna możliwość leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Rozpoznanie wyniku histopatologicznego na język polski brzmi: Torbiel śluzowa i niewielkie ziarninowanie naczyniowe w okolicy. Niestety często zdarza się w przypadku takiego stanu do wznów. Jedynym skutecznym sposobem leczenia jest operacyjne, dokładne, doszczętne usunięcie zmiany (w szerokich granicach zdrowych tkanek co niestety w tej okolicy jest bardzo trudne). Inne metody są nieskuteczne (np.: krioterapia, laseroterapia) i obarczone czasami brakiem możliwości diagnostyki histopatologicznej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość k.m. Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 haemangonia cavernosum ac granulatio in peripherio - oto mój wynik hist-patu. Uprzejmie proszę o dokładne tłumaczenie. To oczywiście naczyniak krwionośny, lecz reszta słów stanowi zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi