Gość Renata Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Pół roku temu robiłam USG piersi. Nic nie wykazało. Z uwagi na utkanie tłuszczowe i duże piersi lekarz zaleciła wykonać za jakiś czas mammografię. Zrobiłam i otrzymałam taki wynik: Piersi o budowie tłuszczowo-włóknistej bez mikrozwapnień podejrzanych o proces złośliwy. W prawej piersi w kdz w rzucie TDLU ogniskowe zagęszczenie 7 mm - do oceny w usg. Czym może być to zagęszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Takie zagęszczenie może być ogniskowym przerostem tkanki gruczołowej piersi, zmianą łagodną typu gruczolaka, włókniakogruczolaka. Zmiana jest bardzo niewielka. Trzeba wykonać badanie USG wg zaleceń radiologicznych. Jeśli ta zmiana będzie dobrze widoczna w USG dobrze by było ewentualnie wykonać biopsję cienkoigłową. W zależności od wyniku USG lub biopsji rozważyć dalsze postępowanie (prawdopodobnie tylko okresowe kontrole gruczołu sutkowego). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi