Gość Ania Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 W jednej z wypowiedzi lekarza przeczytałam -* Leczenie ganglionów obejmuje punkcję torbieli i podanie kortykosteroidów, choć w niektórych przypadkach leczenie może nie być konieczne. Przy braku poprawy stosuje się chirurgiczne wycięcie zmiany. Mimo leczenia zdarzają się nawroty torbieli, rzadziej w przypadku jej chirurgicznego usunięcia ( w około 10% przypadków).* Problemy z ganglionami pojawiły się u mnie najpierw na lewej dłoni. Ganglion urósł na wysokość ok 3 cm. sprawiał, że nie mogłam zgiąć nadgarstka. Lekarz podczas wizyty *wcisnął* gangliona. Zrobił to nagle bez jakiegokolwiek znieczulenia. W konsekwencji miałam ostre zapalenie ścięgien i rękę spuchniętą do niebotycznych rozmiarów. Niedługo potem guz wyszedł ponownie. Był tej samej wielkości ale znacznie szerszy,towarzyszył temu ostry ból, temp. i wymioty. W konsekwencji skończyło się na stole operacyjnym. Do czego zmierzam pomimo operacji lewej dłoni w okolicy blizny pojawił się znowu ganglion, który rośnie. Dodatkowo na tej samej dłoni pojawia się co jakiś czas w okolicy palców mały ganglion, który rośnie od palców do kostki nadgarstka, a po pewnym czasie się wchłania. Podobny problem mam z prawą dłonią i prawą stopą. Guz na prawej dłoni jest wielki, ale ja już się boję iść do chirurga, aby podobna sytuacja z *wciskaniem* nie miała miejsca. Stosowałam już różne leki łącznie z lekami homeopatycznymi, przeróżne maści i nic mi nie pomaga. Mam 26 lat i nie chcę mieć tylu blizn na dłoniach, a operacja jak widać w moim przypadku nie skutkuje. Bardzo proszę o radę, nie wiem już gdzie szukać pomocy, a lekarze u których byłam czują się bezradni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Można wykonać zabieg usunięcia zmiany wraz z przyczepami do więzadeł lub punkcję torbieli z podawaniem sterydów. Niestety oprócz tych zabiegów nie ma skuteczniejszej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Jedynym skutecznym sposobem leczenia jest operacja. Możliwe, że podczas pierwszej operacji zbyt mało doszczętnie został wycięty ganglion i pozostała niewielka ilość torebki przez co doszło do wznowy (nie można tu tak do końca mówić o nieskuteczności leczenia zabiegowego). Nie ma innych skutecznych sposobów leczenia jak operacyjne wycięcie doszczętne ganglionu. Radziłbym największe z ganglionów usunąć. Niestety ma Pan taką skłonność do tworzenia ganglionów na co w żaden sposób Pan nie wpłynie. Nie ma skutecznych w pełni metod leczenia zachowawczego. Trzeba udać się do dobrego ośrodka chirurgicznego, w którym podejmą się wykonania takiego zabiegu w najbardziej estetyczny sposób. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ola Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Mam dokladnie ten sam problem, raz mi wycieto chirurgicznie jakies 8 lat temu, dzis umieram z bólu, od miesiaca nie moge dzwigac a mam 4 miesieczne dziecko , nawet jak lerzy reka to rwie. Cos doraznie? Dodam ze karmie ... Prosze mi podpowiedziec o ile to mozna wyleczyc. Ja dla odmiany mam 30 lat i boje sie drugiej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zzz Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 mi wycięto już gangliona 3 razy i wyrósł kolejny, totalnie nie wiem co z nim zrobić, próbowałam wcisnąć i nic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Witam.Jak też mam problem z ganglionem nadgarstka lewej ręki. Jakieś 5lat temu miałam dwa razy usuwany chirurgicznie i trzy razy wysysany strzykawką i podawane sterydy,a między czasie parę razy wygniatałam sama. teraz znów to dziadostwo się pojawiło i boli jak cholera-już nie wiem co z tym robić,bo ból jest okropny. W moim przypadku nawet skalpel nie byl do końca skuteczny skoro teraz znów się pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Polecam dr Bonczara w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi