Gość Małgosia Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 W badaniu palpitacyjnym w piersi wyczuwam zgrubienie.W badaniu Usg lekarz stwierdził że może to być zbita torbiel lub łagodny guzek.Miałam robioną biopsję której wynik to :komórek atypowych nie znaleziono .Zrobiłam także mammografię ,Której opis to :piersi tłuszczowo -gruczołowe bez mikrozwapnień z obecnością zagęszczeń Birads 2.Proszę o odpowiedźczy na podstawie mojego wyniku biopsji i mammografiii można stwierdzić czy mam torbiel czy guzek?.Czy mogę wykonać jeszcze jakieś badania ?Bardzo prosze o radę co mam zrobić.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Birads to oznaczenie skali w badaniu mammograficznym i oznacza zmianę łagodną. Ale trudno mi powiedzieć czy to torbiel czy guzek. Podczas następnej wizyty u ginekologa proszę pokazać mu wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość IWONA Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 moja mama lat 53 w piersi lewej w miejscu według tarczy zegarowej-godzina 2ma guzek o srednicy 50mm-skala BIRADS5, prosze o pomoc co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Guz jest bardzo duży, a poza tym wg skali BIRDS (skala od 1 do 5) guz ma duże prawdopodobieństwo zmiany nowotworowej o typie złosliwym. Należy jak najszybciej skonsultować się z onkologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JehoeL Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 *piers o budowie tluszczowej. w piersi prawej w miejscu - centralnie jest guzek o srednicy 70mm. skala Birads 0. informacje uzupełniajace* guzek gladko obrysowany + spikule z mikrozwapnieniami, torbiel i martwica tłuszcz.?* moja mama ma 58lat, prosze o jakies informacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ulakomor Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Radiologiczne cechy malignacji - co to znaczy? Google nie wyszukuje takiego hasła. Malignacja nie jest znanym wyrazem w całym internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teresa Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 nie znam odpowiedzi tez jestemw podobnej sytuacji .mam zagęszczenie w lewej piersi o średnicy25mm. w skali Birads4 jest to wynik mammogafii.bardzo się boję że może to być RAK jutro jadę do onkologa mam 55 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Mam 24 lata miałam robioną biopsję której wynik to: uzyskano bardzo liczne płaty nabłonka gruczołowego bez cech atypii oraz liczne komórki dwubiegunowe.Poza tym fragmenty tkanki łacznej włóknistej.Obraz cytologiczny odpowiada fibroadenoma.Proszę o odpowiedz na podstawie mojego wyniku biopsji czy to cos groźnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dominika Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 hej moglibyscie mi pomoc? bo mi nikt nie odpisuje na forum ... moj temat to : wklęsly sutek..... czekam czekam i nikt nie odpisuje :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Piersi gruczołowo-tłuszczowe w lewej na godz 1ok. 2cm od otoczki torbielo wym ok.6mm-BI-RADS-2.węzły chłonne nie powiększone.proszę o interpretację tego badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam Bi-Rads-2 . Basiu większośc z nich nie ma charakteru nowotworowego, nie można ich jednak lekceważyc.W Twoim przypadku torbielo jest typem łagodnym.BI-RADS 2 - prawidłowy wynik, podobnie jak BI-RADS 1, widoczne są czasami zmiany łagodne takie jak - zwapniałe włókniakogruczolaki, tłuszczaki, cysty olejowe, galactocele, zmiany hamartomatycznym o mieszanej gęstości oraz węzły własne. Wynik ten oznacza brak zmian złośliwych Powinnaś pójść jednak na powtórne badańia po ok. 2-3 miesiącach od daty pierwszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 hej nie martwcie ja miałam w odniesieniu do badan BI-rads-2 ok 6-8mm , po ok. roku czasu znikł całkowiecie. Co nas nie zabije to nas wzmocni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 hej Dzięki za poradę i wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paula Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witam dzisiaj dostałam wynik piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej w piersi lewej w miejscu- centralnie o średnicy 35mm (i cien plamkowy), skala birads 3. Może ktoś mi pomoże zinterpretować ten wynik...Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monia Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 birads 1 - nic nie ma, birads 2 - zmiana łagodna, birads 3 - podejrzana zmiana, itd do birads 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sandra Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 mam 27 lat ostatnio miałam robione badanie USG gdzie wyszedł wynik: sutki o mieszanej strukturze tłuszczowo-gruczołowej. W obrębie sutka prawego obszar BIRADS 3. Lekarz skierował mnie na biopsje? Czy powinnam się martwić? Czytałam że gdy wyjdzie birads 3 za 6 miesięcy powinnam pójść na kolejne badania. Więc dlaczego lekarz chce zrobić mi biopsje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi