Gość Ania z Warszawy 30.09.20008 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dzień dobry.Panie Doktorze, w miesiącu sierpniu miałam wykonany MR odcinka lędżwiowego kręgosłupa.Wynik jest następujący : -na poziomie L5-S1 centralna podwięzadłowa przepuklina jądra miażdżystego zwężająca kanał kręgowy z niewielkim uciśnięciem worka oponowego -niewielka wypuklina pierścienia włóknistego L4-L5 -dehydratacja krążków międzykręgowych L4-5 , L5-S1 i nieco obniżona ich wysokość -prawidłowy sygnał z kości krżyżowej , guzicznej i objętych badaniem trzonów odcinka lędżwiowego -okoliczne tkanki miękkie bez uchwytnych zmian Co to oznacza z medycznego punktu widzenia? Za odp. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Krążek międzykręgowy zbudowany jest z jądra miażdzystego i otaczającego go pierścienia włóknistego. W wyniku zmian włóknienia itp. dochodzi do przemieszczenia się w obebie krążka i powoduje jego uwypulkenie do kanału kręgowego tzw. przepukliny. Interwencja neurochirurgiczna jest konieczna przy duzej przepuklinie. Myślę, że w tym wypadku raczej nie jest ona konieczna. Bardziej rehabilitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania z Warszawy Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dziękuję bardzo Panu za odp. o wyniku MR. Mam do Pana jeszcze pytanie czy rzeczywiście nie konieczna będzie interwencja neuroch. i z jakich zabiegów rehab. powinnam skorzystać, żeby zmniejszyć swoje dolegliwości? Jeśli nie pomogą zabiegi rehab., to co wtedy?Chcę nadmienić, że z wielu zabiegów nie mogę korzystać , bo jestem chora na epilepsję od 10 lat.Wiadomo mi, że nie mogę korzystać z żadnych zabiegów z prądem. Uprzejmie proszę Pana o odp. na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Jeśli chodzi o rehabilitację to prawdopodobnie były by to ćwiczenia mające na celu wzmocnie mięśni w okolicy kręgosłupa. Najlepiej udać się do ortopedy. Sama miałam taki problem i dobre wrażenie zrobił na mnie dr Szymanek z przychodni na Bronikowskiego w Warszawie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania z Warszawy Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dziękuję bardzo za pomoc .Mam naznaczoną wizytę u ortopedy na początku pażdziernika i wtedy podejmę decyzję o dalszym leczeniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ewa Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 miałam rezonans martwi mnie szerokouszypułowana przepuklina jądra miażdżystego modelujący worek oponowy i przemieszczająca włókna ogona końskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 prosze o pomoc tomografia rezonansu magnetycznego kregoslupa piersiowego wykazuje zmiany zwyrodnieniowe krazka miedzykregowych th 8/9 w postaci jego dehydratacji icentralnej wypukliny pierscienia wloknistego wielkosci 2mm powodujacej umiarkowany ucisk na worek oponowy wymiar przednio tylny kanalu kregowego na tym poziomie jest prawidlowy i wynosi 14mm obecnosci innych zmian patologicznych poza guzkiem schmorla w gornej blaszce granicznej trzonu vth 12 co badanie oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciej Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dzień dobry.Panie Doktorze, w miesiącu styczniu tego roku miałem przeprowadzona tomografie komputerowa odcinka lędżwiowego kręgosłupa.Wynik jest następujący :zmiany zwyrodnieniowe w postaci drobnych osteofitow na przednich i bocznych krawedziach trzonow kregow l4-s1 z obnizeniem krazkow miedzykregowych na tych poziomach oraz centralna przepuklina na poziomie l4/5 modelujaca worek oponowy na glebokosci do 7mm. na poziomie l5/S1 stwierdza sie protruzje krazka miedzykregowego szerokosci 18mm modelujaca worek oponowy na glebokosci d o8mm. w obrebie blaszek granicznych trzonow kregow Th11-l4 zobrazowaly sie niewielkie guzki schmorla oraz pojedyncze drobne torbiele czy jest az tak zle jak sie wydaje czytajac to? prosze o odp z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi