Gość Łukasz Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Mam 32 lata. Kilka lat temu (około 4) wykryto u mnie na usg zmianę w lewym, mniejszym jądrze. Zmiana powiększa się w ciągu roku o około 1mm. Podczas ostatniego badania zmiana miała wymiary ok 11x7mm Robiłem kilkakrotnie markery krwi które wyszły w porządku, nawet nie zbliżały się do górnej granicy. Lekarze w Krakowie zrobili mi mętlik w głowie, raz usuwać, raz nie usuwać, raz robić biopsję, raz nie robić bo jak rak to się rozniesie, można szczerze zwariować. Już tak spanikowałem, że nic w tym kierunku nie robię. Proszę o jakąś sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Różnica w wielkości guza jądra o jeden milimetr jest praktycznie nieistotna (może to być błąd pomiarowy, badanie wykonywane było przez inną osobę, inne przyłożenie głowicy USG). Przez 4 lata zmiana nie zwiększa się co także świadczy o tym, że być może jest to guz łagodny. Mnie jako osobie postronnej, nie zagłębionej w charakter kliniczny i nie związanej z urologią trudno w tej sprawie doradzać. Na pewno trzeba się skonsultować z odpowiednim urologiem (najlepiej tylko jednym), który zajmie się Pana problemem od końca do początku, poprowadzi Pana klinicznie i zadecyduje ewidentnie o dalszym postępowaniu. Z uwagi na stabilność guza może raczej rozważyć biopsję oraz na pewno szczegółowe badania markerów nowotworowych. O tym musi zadecydować urolog. Ewentualnie jeszcze z tym problemem można zgłosić się do onkologa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Choroby jąder dużo zdjęć http://www.bolimnie.com/anatomia/jader-jadra-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi