Gość Zenek Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam Kilka lat temu zdiagnozowano u mnie stłuszczenie wątroby. Kilka miesięcy temu pojawiły się bóle brzucha po prawej stronie i to był dla mnie sygnał alarmowy. Pierwsze wyniki prób wątrobowych ALAT 62, ASPAT 25, GGTP 43. Od 3 miesięcy uważam na to co i ile jem. Schudłem 7 kg, ograniczyłem alkohol do minimum, łykam 6 tabletek dziennie Essentiale Forte a od miesiąca również Heparegen (przepisany przez lekarza). Po 3 miesiącach od tamtego badania: ALAT 109, ASPAT 42, GGTP 29. Zaznaczam, że miesiąc przed tym badaniem nie wypiłem grama alkoholu i przypominam o diecie. Co jest grane? GGTP wróciło do normy a ALAT i ASPAT wzrósł dwukrotnie! Lekarz mówi, że trzeba czasu. Rozumiem, ale skoro teraz uważam na swoją wątrobę to dlaczego te wyniki są gorsze? Zrozumiałbym gdyby chociaż były na podobnym poziomie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Może to być wynikiem stłuszczenia wątroby. GGTP jest wskaźnikiem cholestazy widocznie w tej kwestii nastąpiła poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi