Gość Mariusz Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Od kilku tygodni odczuwam lekki ból w lewym podbrzuszu. Trudno dokładnie go umiejscowić. Ze względu na przebytą chorobę (prawostronna orchidektomia z powodu guza - seminoma oraz wycięcie guza przestrzeni zaotrzewnowej oraz limfadenektomia zaotrzewnowa) jestem pod stałym nadzorem lekarskim. Od dwóch lat mam stałe badania krwi i jestem regularnie prześwietlany rentgenem, USG i badany na tomografie. Ostatnio miałem także gastroskopię i w maju tomograf komputerowy. Wyniki tych badań były w porządku i niczego złego nie wykazały. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział mi, żebym się nie przejmował skoro wyniki mam dobre, a inny lekarz zasugerował, że być może tworzy mi się przepuklina. W pracy dość często muszę podnosić ciężkie rzeczy i zdaję sobie sprawę z tego, że mogę nabawić się takiej przypadłości. Czy możliwe jest, że tworzy mi się jakiś rodzaj przepukliny, a TK tego nie zarejestrował? Do jakiego lekarza zwrócić się z takim problemem, aby znów nie usłyszeć, że mam się nie przejmować? Dodam jeszcze tylko, że w lipcu czeka mnie miesięczny, daleki wyjazd z plecakiem i obawiam się, czy noszenie go jest dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Najlepiej z tym problemem skonsultować się z chirurgiem. Doświadczony chirurg zwykłym badaniem ręką potrafi bezpośrednio potwierdzić lub wykluczyć istnienie przepukliny. Badanie TK niestety nie jest badaniem miarodajnym w przypadku przepuklin pachwinowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi