Gość wiesława Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Proszę o interpretację wyniku USG i biopsji cienkoigłowej tarczycy. Mam 50 lat. Od 7 lat choruję na nadczynność tarczycy. Biorę leki Thyrosan 50* i popranolol. Wynik USG jest następujący: Tarczyca położona prawidłowo. Płat prawy o wym. 19x24x43 mm, płat lewy o wym. 18x21x41 mm. Cieśń tarczycy o grubości 6 mm. W obrębie prawego płata tarczycy widoczny jest hyperechogenny lity guzek otoczony bezechową obwódką o wym. 5x6 mm. W obrębie płata lewego widoczny jest hypoechogenny lity guzek o wym. 5x9 mm. również otoczony bezechową obwódką a jego obniżenie echogenności prawdopodobnie zwiazane jest z cechami zwyrodnienia torbielowatego. W bocznej części płata lewego widoczny jest hyperechogenny lity guzek o wym 4x4 mm, ten również otoczony jest bezechową obwódką. Innych zmian ogniskowych w miąższu tarczycy nie stwierdzono. DGN. Struma nodosa. Następnie miałam wykonaną biopsję cienkoigłową. Wynik badania |: W obrębie krwotoczno-białkowego-koloidowego podścieliska obok nielicznych normotypowych tyreocytów dominują przede wszystkim makrofagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Obraz USG i biopsji świadczy o zwyrodnieniu tarczycy typu wola wieloguzkowego, bez cech zmian typu nowotworowego. Zmiany guzkowe są bardzo małe, wielkość tarczycy prawidłowa. Oczywiście decyzję w sprawie dalszego postępowania w Pani przypadku powinien podjąć endokrynolog. Myślę jednak, że wystarczy leczenie zachowawcze (farmakoterapia) i obserwacja gruczołu tarczowego (okresowe USG i badanie hormonów tarczycy we krwi). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi