Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Przyzwojak nerwu błędnego

Karolinag

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo może jest ktoś lub moze znacie kogoś kto przeszedł usunięcie przyzwojaka nerwu błędnego? Jestem umówiona na ten zabieg  z prof. Niemczykiem na luty 2025 ale  nie jestem do tego przekonana ze wzgledu na skrajne opinie jakie usłyszałam podczas kilku konsultacji. W NIO w Gliwicach odradzano mi operacji ze wzgledu na konsekwencje przeciecia nerwu błędnego( wskazują na problemy z sercem- migotanie przedsionków , arytmię,  problemy z przeponą, z jamą brzuszną itd.) Neurochirurdzy zalecają operację chociaż ostrzegają przed w.w. powikłaniami.  Wiem, ze radioterapia i chemioterapia jest nieskuteczna. Czy ktos z Państwa borykał się z konsekwencjami przeciecia nerwu błędnego na wysokosci szyji?  

Nawiazałam kontakt z instytutem w Maryland i dowiedziałam się, iż w USA leczy się przyzwijaki podając radiofarmaceutyki...  czy macie Państwo jakieś doświadczenie z tym leczeniem?

W dniu 7.01.2025 o 18:36, KasienkaZ napisał(a):

Witam 

jestem po operacji usunięcia przyzwojaka przez profesora Niemczyka. Po operacji mam takie powikłania jak problemy z przełykaniem mówieniem. Mam też porażony nerw błędny i występują u mnie kołatania serca. Oprócz tego mam również zawroty głowy. 
pozdrawiam 

Rozwiń  

Pania Kasiu spadła mi Pani z nieba.... bardzo dziękuję za odpowiedź. Szukałam Pani od kilku miesięcy... nawet dzisiaj dzwoniłam do Gdańska 😀 Czy możemy porozmawiać telefonicznie? Mam sporo pytań i wiele obaw przed operacją.

W dniu 22.12.2024 o 14:40, Karolinag napisał(a):

Szanowni Państwo może jest ktoś lub moze znacie kogoś kto przeszedł usunięcie przyzwojaka nerwu błędnego? Jestem umówiona na ten zabieg  z prof. Niemczykiem na luty 2025 ale  nie jestem do tego przekonana ze wzgledu na skrajne opinie jakie usłyszałam podczas kilku konsultacji. W NIO w Gliwicach odradzano mi operacji ze wzgledu na konsekwencje przeciecia nerwu błędnego( wskazują na problemy z sercem- migotanie przedsionków , arytmię,  problemy z przeponą, z jamą brzuszną itd.) Neurochirurdzy zalecają operację chociaż ostrzegają przed w.w. powikłaniami.  Wiem, ze radioterapia i chemioterapia jest nieskuteczna. Czy ktos z Państwa borykał się z konsekwencjami przeciecia nerwu błędnego na wysokosci szyji?  

Nawiazałam kontakt z instytutem w Maryland i dowiedziałam się, iż w USA leczy się przyzwijaki podając radiofarmaceutyki...  czy macie Państwo jakieś doświadczenie z tym leczeniem?

Rozwiń  

Bardzo proszę o kontakt tylko  te osoby, które przeszły resekcję przyzwojaka nerwu błędnego. Inne lokalizacje przyzwojaków wiążą się z innymi konsekwencjami pooperacyjnymi.