t1000 Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 WItam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie urazu mięśnia piersiowego większego. Kilka tygodni temu miałem upadek, gdzie upadłem na twardy element mając wyprostowaną ręke. Uderzenie było dokłądnie "pod pachą". Przejazd na sor, rtg - brak uwag, badanie ruchomości ręki - bez tragedii. Biceps po kilknastu godzinach od urazu zaszedł krawiakiem oraz lekko spuchło. Następnego dnia USG, gdzie wykluczono zerwanie mięśnia lecz jego naderwanie w jednym miescu tj. na wysokości bicepsu - opis: naderewanie mięśnia piersiowego większego II stopnia. Widoczny mały krwiak w USG. Zalecenia od ortopdey następnego dnia to odpoczynek, maść lioton 1000. PO ponad 3 tygodniach gdy krwiak całkowicie zszedł lecz pozostało lekkie opuchnięcie naciągnąłem ponownie to miejsce odwodząc gwałtownie rękę w tył - poczułem ból i osłabienie ręki. Kolejne USG - w tym samym miejscu krwiak, lecz mniejszy niż za pierwszym razem, ruchomość ręki zachowana, rękę swobodnie napisam, podnoszę, rotacja w 100% zachowana, lecz w miejscu splotu mięśni czyli dokładnie "pod pachą" uczucie spuchnięcia i widoczne lekkie spuchnięcie. Te sam ortopeda i sugerowanie operacji naderwanego mięśnia. Proszę o podpowiedź - czy każde naderwanie mięśnia podlega operacji, oraza czy lepiej przebadać się u innego ortopedy? Ile regeneruje się teki stłuczony i naderwany mięsień? CZy naderwanie gdy zachowane jest pełna ruchomość i siła ręki klasyfikuje się do operacji? Czy warto się ciąć czy lepiej rehabilitować taki uraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi