Gość Bogdan Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Ponad tydzień temu w okolicy odbytu pojawił się u mnie niewielki guzek, przypominający podskórny, wybrzuszony krwiak. Jest on wielkości mniej więcej pestki czereśni (może odrobinę mniejszy). Wraz z nim pojawiło się też swędzenie, bardziej dokuczliwe niż bolesne. Tygodniowa kuracja czopkami Hemorol poza praktycznie natychmiastowym zmniejszeniem swędzenia nie przyniosła pomniejszenia czy zaniknięcia guzka. Stosuję też krem Analen. Uprzejmie proszę o informację co to za schorzenie i czy kwalifikuje się do wizyty u lekarza czy też można liczyć, że guzek z czasem sam zaniknie lub wchłonie się. Czy mam problem z hemoroidami? Mam siedzącą pracę i raczej spokojny tryb życia, choć przynajmniej raz w tygodniu uczęszczam na salę gimnastyczną. Mam wrażenie, że mój problem związany jest z pracą, trybem życia oraz, co muszę przyznać, przedłużanymi wcześniej (teraz już tego nie robię) *posiadówkami* w toalecie niezwiązanymi jednak z zaparciami, których praktycznie nie miewam. Czy opisany problem może mieć też związek z powstrzymywaniem się od wypróżniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Przedstawiona przez Pana sytuacja kliniczna obrazuje występowanie żylaków odbytu (hemoroidów). Oczywiście nadmierne przesiadywanie w ubikacji, siedzący tryb życia, wstrzymywanie stolca mają wpływ na powstawanie tego schorzenia. Musi Pan zdawać sobie sprawę z tego, że już powstałe żylaki nie znikną, można tylko zapobiec powstawaniu nowych lub opanowywać objawy z nimi związane przez odpowiedni tryb życia i stosowanie farmaceutyków. Jedynymi skutecznymi sposobami pozbycia się ich są różnego rodzaju zabiegi. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem (jeszcze lepiej z proktologiem), który oceni zaistniałą sytuację i wskaże dalszy sposób postępowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Zobacz choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi