Gość Asia Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Bardzo proszę o odpowiedź co może oznaczać ten opis. Dodam, że 8 m-cy wcześniej TK głowy nie wykazała żadnych zmian. W okolicy szczytu piramidy kości skroniowej po str. lewej widoczny obszar o ostrych zarysach, wym.7x3x12mm, wysokim sygnale w T2 i FLAIR, pośrednim w T1 –* może odpowiadać zmianie zapalnej, zbiornikowi płynu, nie można wykluczyć tu –* wskazana ocena po CM. Cechy przerostu tkanki chłonnej stropu gardła. Bardzo proszę o odpowiedź- wizytę u neurologa mam dopiero za miesiąc. Czy mogę tyle czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Najlepiej udać się do neurochirurga. Taka zmiana może być ropniakiem, nie wykluczony jest również guz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ponownie proszę o interpretację- wynik po kontraście: Opisywane poprzednio (badanie z 30.05, opis z 2.06.2009) ognisko w okolicy szczytu piramidy kości skroniowej lewej nie wykazuje wzmocnienia po CM –* odpowiada przestrzeni płynowej o char. łagodnym. Czy jest to raczej guz o cha. łag. czy jakaś zmiana zapalna? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anula Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Mam pytanie do Autorki. Dostałaś skierowanie na TK czy można zrobić sobie prywatnie? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Robiłam rezonans, a nie TK. Skierowanie mam, ale terminy były tak odległe, że poszłam prywatnie. Na MRI nikt nie żądał skierowania. Jak masz robić prywatnie, to polecam rez. TK mi tej zmiany nie wyłapała. Poza tym, nie wiem, czy TK zrobisz bez skier- chyba chodzi o to, że to naświetlanie, szkodliwe jakby nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anula Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź. Zapytałam, bo niedawno miałam taki okres w życiu że przez ok 3 m-ce czułam ból głowy (część czołowa i skroniowa). Byłam apatyczna i gdyby nie to że mam rodzinę i obowiązki, mogłam spać i spać.. Ten stan to była dla mnie nowość, bo do 28 roku życia nie wiedziałam co to ból głowy. Robiłam dno oka - ok, chociaż wzrok w prawym oku mi się pogorszył. Zastanawiałam się czy można ot tak iść na rezonans czy inne bad głowy i mi zrobią czy muszę być umierająca.. A przy okazji - drogie są te badania? (robione prywatnie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Państwowo ot tak nie pójdziesz- najpierw internista, po skierowanie do neurologa, który niechętnie daje skierowanie na badania- czy to TK czy rezonans. Ja dostałam po roku czasu ciągłych bóli głowy. Przyczyna okazała się inna, wyłapana już po rezonansie. Prywatnie zapłaciłam za I rezon 400zł, a za II z kontrastem następne 600. TK jest chyba około połowę tańsza- nie wiem, bo robiłam państwowo, ale jak pisałam tej zmiany nie wyłapała- no chyba, że lekarz opisujący nie wyłapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi