Gość tomasz Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Pół roku temu miałem wycięty guzek w okolicy stopy koło dużego palca wynik histopatologiczny to chondroma excisio czy to groźny guz był i jak powinno przebiegać dalsze postępowanie po tym zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jeśli guz został wycięty w całości, a tak wynika z rozpoznania (chrzęstniak wycięty - zmiana łagodna) leczenie zostało zakończone, wystarczy obserwacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 No wlasnie z ta obserwacja jest problem... Rzadko kto ma roentgena w oczach*) Otoz mialam usuniety fragment kosci paliczka lewej reki w 2001- rozpoznanie chondroma (sadzac po dlugosci blizny pisze usuniety* na nodze skad pobierano kosc tez mam dlugasna blizne) i przez te osiem lat nie moglam sie doprosic o skontrolowanie czy wszystko jest w porzadku, mimo ze mialam do czynienia z ortopeda /choc z innym schorzeniem/. Wszyscy jak slysza chondroma to uwazaja ze jest to wersja lagodna, raczej jednorazowa historia i nie trzeba sie przejmowac. Nie raz wspominalam ze czuje ze w tym palcu cos jest nie tak /nie mozna tego nazwac bolem-notabene przed pierwszym rozpoznaniem tez mnie nie bolalo, *czulam ten palec* przez rok i tylko przez przypadek zlamalam go na siatkowce/, a poza tym w prawej tez siedzi jakas *cholera*, choc ten dla odmiany zaczyna mnie bolec. W zeszlym tygodniu udalo mi sie *wystekac* skierowanie (nie od ortopedy, ani od internisty) i okazalo sie ze znow mam w tym samym miejscu (zakladajac ze technik radiolog sie nie pomylil w oznaczeniu rak), i co gorsza jakies rozrzedzenie struktury kostnej jeszcze w kosci lodeczkowatej. Konkluzja jest taka, ze nawet lekarz pierszego kontaktu bagatelizuje sprawe, a skierowania zbyt szybko koncza swa waznosc. A chondroma potrafi sie przeksztalcic w chondrosarcome... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Renia Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Witaj Ewo! Tak może się stać i tak bylo u mnie. Leczenie jest tylko operacyjne.Jestem po kilku operacjach i chcę Cię pocieszyć. Można życ z tą chorobą . niewiele rzeczy może ją zatrzymać, o ile w ogóle . Ale moze ją spowolnić zdrowy tryb życia, dieta, unikanie stresu. Te zmiany lubią powracać, ale rzadko dają przeżuty. Trzeba regularnie się badać, nie u ortopedy, lecz onkologa. Ja jeżdżę do Warszawy.Badania nie są skomplikowane. Szkoda tylko,że żadna chemia naświetlanie nic nie dają. Operacja to zawsze dłuższy powrót do zdrowia. Nie martw się- wcale nie musi byc gorsza diagnoza.. Pozdrawiam z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Witam U mnie także rozpoznano chrzęstniaka 4 palca ręki prawej za tydzień idę na operację będę miała pobieraną kość z biodra na przeszczep.Czy ktoś może mi powiedzieć czy usypiają czy znieczulają miejscowo, jak długo leży się w szpitalu i czy później będę miała gips na palcu? jeśli tak to jak długo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość A. Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Agnieszka to różnie. Mi dali znieczulenie miejscowe i głupiego jasia, innych dają pod narkoze. Gips po operacji miałam przez miesiąc. Z tym że ja miałam operacje w kości śródręcza na dłoni to gips miałam prawie do łokcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość polila Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 witam zdiagnozowano u mnie chrzęstniaka lewej piszczeli, dość duży, czy ktoś miał podobnie, czekam na konsultacje u ortopedy ale denerwuje się. zapewne czeka mnie operacja, czy ktos może mi cos podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi