Gość Anna Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Przez przypadek wykryto u mnie wlasnie te torbiele, dwa ok 2.5cm kazdy na jednym jajniku i jeden 1.5cm na drugim. wiem ze bede musiala je usunac ale kilka rzeczy mnie zastanawia (a w internecie sa tak sprzeczne informacje ze juz sama nie wiem). Czy mozna usunac te torbiele nie wycinajac jajnikow? (i jaka metoda jest najlepsza)? Jezeli tak to jakie jest prawdopodobienstwo nawrotow? Czy mozna miec po tym dzieci? mam wizyte u specjalisty ale dopiero za 3 tygodnie wiec naprawde bede wdzieczna za porade p.s nie mam polskich znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Czasami takie torbiele można wyłuszczyć z jajnika pozostawiając zdrową tkankę (zależy to od umiejscowienia torbieli w jajniku i wielkości torbieli). Zazwyczaj o resekcyjności decyduje się w czasie zabiegu. Oczywiście jeśli się takie torbiele wyłuszczy jest większe prawdopodobieństwo nawrotów niż całkowite usunięcie jajnika. Jeśli jednak pozostawi się chociaż jeden jajnik płodność może być zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Zobacz choroby kobiece zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/pochwa-pochwy-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi