Gość Monika Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Piszę bo czegoś nie rozumiem. Córka ma prawidłowy alat a jednocześnie lekarze podejrzewają stłuszczenie wątroby (aspat jest za wysoki i cholesterol). Wszystkie próby wzw, IgA (przepraszam jeśli pomyliłam) wychodzą dobrze. Więc jak to możliwe że może być stłuszczenie a alat wychodzi w normie?? Przecież to on odpowiada za wątrobę.. Nic nie rozumiem i jestem zła bo chyba za wcześnie się ucieszyłam że jest dobrze... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Wskaźnikami wątrobowymi są przede wszystkim ALAT i ASPAT, duże znaczenie w tym wypadku ma również badanie usg jamy brzusznej, zaburzenia lipidowe i wysoki poziom glukozy we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 A jeśli jest podwyższona echogeniczność całej wątroby, ale sama wątroba nie, to czy w grę wchodzi tylko stłuszczenie czy może być inna przyczyna? (lipidy, glukoza i inne w porządku). Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Początkowe stadium stłuszczenia wątroby może nie dawać odchyleń od normy w badaniach enzymów wątrobowych. Najlepiej, żeby Pani w sprawie córki skonsultowała się bezpośrednio, planowo z hepatologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Dziękuję za poradę. Byłyśmy pod opieką poradni gastrologicznej, teraz przepisano nas do poradni chorób wątroby (za 6 m-cy, bo jak stwierdził lekarz, to nic pilnego). Zapytałam czy tak wysoki cholesterol (od 260-300, przy normie do 200) nie ma negatywnego wpływu na serce. Dowiedziałam się że córka kwalifikuje się aby brać leki obniżające cholesterol, ale najpierw będzie miała powtórzone usg. A sercem mam się nie matrwić, bo inaczej jest w przypadku gdy jest to dziedziczne (córka najprawdopodobniej dostała ten cholesterol *w spadku* po dziadku i cioci), a inaczej gdy podwyższony cholesterol jest - że tak napiszę - nabyty... Nawet się zdziwiłam. Czy faktycznie tak jest, że inne *szkody* czyni cholesterol dziedziczny a inny nabyty? (otyłość, tłuste, niezdrowe jedzenie - to córki nie dotyczy, a diety nie dają rezultatu). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi