Gość ania Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Jestm 5 miesięcy po laparoskopii woreczka.Jem wszystko, czasem miewam bóle w prawym boku. Zrobiłam usg wszystkow porządku. Niepokoi mnie wynik amylazy we krwi jest 97 a norma w tym laboratorium jest do 90. Co może oznaczać taki wynik i z czym on może być związany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 To praktyczne żadne przekroczenie normy, bez zasadności klinicznej. Zawsze występuje 10% błąd laboratoryjny. Przy zapaleniu trzustki poziom amylazy musi być przekroczony 3 krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 dodam jednak że co jakiś czas męczą mnie biegunki. Od 2 dni co zjem ląduje w wc czy to ma jakiś związek z wyższą amylaza? czy biegunki to norma u ludzi bez woreczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Powinna Pani jeszcze wykonać kolonoskopię. Jeśli kolonoskopia wyjdzie prawidłowa to być może ma Pani przewlekłe zapalenie trzustki i warto byłoby wprowadzić substytucję enzymów trzustkowych. O wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi