Gość Anna B. Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Pisalam ostatnio do Pana doktora o swojej torbieli skórzastej. Pisze Pan, ze jest to tzw. torbiel włosowa, ja jednak mam w karcie napisane* nacięcie i drenaż torbieli skórzastej*. Wyjasniono mi, ze mam ja od życia płodowego i powstała z ektodermy (czesciej u kobiet pojawia sie na jajnku, a u mnie w okolicy kosci krzyzowej). Powiedziano mi takze, ze musze ja usunac calkowicie. Prosze mi powiedziec czy jest to w takim razie inna torbiel niz włosowa? Czy skórzasta ulega zlosliwieniu? W jakim znieczuleniu wykonuje sie zabieg? Czy mozna go wykonac w znieczuleniu miejscowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Torbiel skórzasta jest najczęstszą odmianą potworniaka dojrzałego (łagodnego nowotworu z komórek dojrzałych, w pełni wykształconych), która powstaje wyłącznie ze struktur ektodermalnych (głównie naskórka i jego przydatków). Torbiel skórzasta zawiera zazwyczaj w pełni ukształtowane włosy, gruczoły łojowe wydzielające łój naskórkowy, gruczoły potowe, a niekiedy zdeformowane zęby. Potworniaki lokalizują się w linii pośrodkowej ciała, a także gonadach. Komórki te mogą się "zagubić" podczas tej wędrówki i stać się źródłem potworniaka. Torbiele skórzaste, które mają przebieg niezłośliwy u kobiet najczęściej pojawiają się w jajnikach, ale mogą mieć też i inne lokalizacje (zapewne tak jest w Pani przypadku skoro tak stwierdzili lekarze). Torbiele skórzaste nie złośliwieją. Zabieg polega na doszczętnym wycięciu torbieli w znieczuleniu ogólnym lub, jeśli to będzie możliwe (możliwe wkłucie do kręgosłupa w zależności od lokalizacji torbieli) w znieczuleniu podpajęczynówkowym. Wycięcie w znieczuleniu miejscowym jest rzadko stosowane. Zabieg krótki i bardzo rzadko objęty powikłaniami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Choroby człowieka zdjęcia http://www.bolimnie.com/galeria-chorob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi