Gość kasia z katowic Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Materiał pobrany z guza trzustki i pakietu węzłów chłonnych z okolicy pnia trzewnego rozpoznanie : *Chromogranina ujemna ,mucykarmin dodatni Tkanka łączna włókniasta i tkanka tłuszczowa z ogniskami gruczolakoraka (adenocarcinoma) Brak węzła chłonnego Z uwagi na dodatni wynik barwienia mucykarminem obraz jest niejednoznaczny . Nie można wykluczyć sprawy pierwotnej w żołądku lub dwunastnicy* czy mogę prosić o objaśnienie .wizyta u lekarza dopiero w środę ,a ja zupełnie nie wiem co myśleć o tym wyniku . TK wykryła tylko guz w trzustce ,gastroskopia nic nie wykryła .to gdzie w końcu ten rak ?czy już są przerzuty w żołądku i dwunastnicy ?czy w tej sytuacji jest szansa na operację ?a może zrobić kolejną TK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Wygląda na to, że nowotwór umiejscowiony jest dokładnie w trzustce. Prawdopodobnie nie pobrano wycinka z pakietu węzłów chłonnych (może zbyt mały materiał nie obejmujący węzłów). Miała Pani robioną gastroskopię, więc wykluczono nowotwór w żołądku lub dwunastnicy. Myślę, że trzeba usunąć guza trzustki operacyjnie. Ale o tym zadecyduje lekarz, który Panią prowadzi i posiada całą dokumentację kliniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi