Gość magda Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Po wykonaniu URS stwierdzono brak zlogów w nerce i moczowodzie. Zwężenie znajduje się w ścianie moczowodu. Moczowód bardzo powiększony - megaureter. Badanie cystoskopii prawidowe. Czy jest możliwość leczenia innego niż przeszczep moczowodu / np* endoskopowo rozszerzyć, waporyzować/. Na ile te zabiegi są skuteczne, bezpieczne i dostępne - nawet w prywatnych klinikach w Polsce? Czy tak poszerzony moczowód / ok 3 cm/ jest możliwy do przeszczepu? Czy ratowanie nerki/mam 49 lat/ ma sens i nie odbije się na prawidowym funkcjonowaniu pęcherza po operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Myslę, że na pewno na początku można spróbować metod endoskopowych, np. rozszerzania mechanicznego moczowodu lub założenia stenta. Mozna także operacyjnie poszerzyć zwężoną część moczowody (są specjalne zabiegi plastyczne to umożliwiające). Zabiegi takie są ogólno dostępne. Co do skuteczności i metody leczniczej jaką należy wybrać trzeba skonsultować się z urologiem, najlepiej z ośrodka zajmującego się takimi metodami leczniczymi (najlepiej ośrodek kliniczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Przepraszam, ale mylnie poprzednio napisalam, zwężenie moczowodu jest w ścianie pęcherza /środścienne/. Podczas URS zalożono mi cewnik 2J do tego moczowodu na okres 6 tygodni.Ponieważ wodonercze nadal się utrzymuje lekarz urolog proponuje przeszczepić moczowód lub spróbować waporyzacji laserem /takim jak usuwa się stercze/. Czy zabieg endoskopowy laserem jest w tym przypadku sensowny i bezpieczny, czy lepiej poddać się przeszczepowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ja mam pytanie ja również mam założony taki cewnik czy wyciąganie go boli? prosze o odpowiedz bo bardzo sie boje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 W moim przypadku zupelnie nic nie bolalo, bez żadnego znieczulenia. Nie wiem czy to zasluga fachowości lekarza, mialam przez niego wykonywaną cystoskopię i również bezboleśnie. Czy też masz podobny problem tj. zwężenie moczowodu? Jeśli masz jakieś pytania to napisz na priv. mrod@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna Stargard Szczeciński Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 miałam założony cewink do moczowodu 2J ponieważ miałam zwężony moczowód u ujścia do pęcherza podczas wyciągania lekarz zapewniał mnie że nie będzie bolało i tak było, bardziej bolało mnie noszenie tego cewnika nie wytrzymałam do wyznaczonego terminu musieli mi usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna52742 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Witam ja również miałam założony cewnik 2j lub dj jak kto woli noszenie go było straszna męczarnia ale już się z tym uporałam jestem już rok po laparoskopi poszerzenia moczowodu i nadal zaczynam odczuwać ból czy możliwe jest że moczowód znowu się zwężył.Podkreślam że to była moj drugi zabieg pierwszy miałam 4 lata temu i była to operacja otwarta.Czekam na odpowiedź. moj mail katarzynaskibinska070@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Witam mam zwęzony moczowód i do tego jestem chłopcem bardzo szczypie i boli i pytam po wszystkich czy wyciąganie cewnika boli bardzo sie boje nie prosze o odp. kontakt GG:10256663 e-mail: lol.15@gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojtek Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 miałęm ten cewik ponad 6tyg i dzis mi go wyciągali powiem ze boli troszkę mocnij niz zakłądanie/wyciaganie cewnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stefan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 miałem zabieg ursl po zabiegu zalożono mi cewnik dj a teraz lekarze mają problem z wyciągnięciem go bo lekarze stwierdzili całkowite przemieszczanie się cewnika dj do moczowodu. kto może pomóc odpowiedzieć na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Jestem po zabiegu urs. Był stan zapalny po zabiegu. Ale ciągle czuję ucisk na pęcherz i bolesność przy oddawaniu moczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lena Opublikowano 7 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Witajcie.Miesiac temu miałam operację na zwężenie podmiedniczkowe moczowodu niestety nie udało się przewezenie było na 6cm.Za miesiąc czeka mnie operacja usunięcia nerki wspomnę że od dwuch miesięcy mam nefrostomie.Bardzo się boję tej operacji czy życie z jedną nerka będzie normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogórek Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Warto poczytac artykul lekarski o nefrostomii i sztucznym moczowodzie http://www.skamex.com.pl/edukacja/urologia/detour-czyli-alternatywa-dla-przewleklej-nefrostomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi