Gość Monika Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Witam Panie Doktorze. Dzisiaj zauważyłam u mojej 76 letniej babci guza na plecach w odległości około 5 cm od prawej pachy. Guz (zgrubienie pod skórą) ma około 4 cm średnicy, jest galaretowaty i przesuwa się przy naciśnięciu go. Babcia twierdzi, że zauważyła to już jakieś 2 miesiące temu, ale nic ją nie boli, skóra w tym miejscu ma taki sam kolor, jak normalnie. Czy byłby Pan uprzejmy udzielić mi odpowiedzi co to może być? Martwię się o nią, do jakiego lekarza powinniśmy się zgłosić? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Jeśli guz pojawił się samoistnie, bez urazu, jest niebolesny i bardzo miękki, rośnie powoli, prawdopodobnie jest to tłuszczak. Najlepiej od razu wybrać się do Poradni Chirurgii Ogólnej (oczywiście wcześniej trzeba mieć skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu). Takie guzy usuwa się w Poradni, w gabinecie zabiegowym, w znieczuleniu miejscowym. Nie wymaga to hospitalizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Witam Panie Doktorze. Jestem z moim mężczyzną już sześć lat. Odkąd się poznaliśmy miał na plecach małego guzka. Z upływem lat powiększał się i teraz ma średnice około 7cm. Można go przesuwać ale tylko w określonym obrębie. Ciężko mi jest namówić go na wizytę u lekarza, ponieważ musiałby wziąć dzień wolnego. Natomiast ja coraz bardziej się martwię. Bardzo prosę Pana Doktora o radę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi