Gość Remigiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam. U mojej Mamy (45 lat) podczas badania Usg torbieli na piersiach wykryto zmiane hypoechogenną litą o średnicy 21mm - krwawienie do torbieli. Węzły chłonne bez zmian. Mama wcześniej się przewróciła i lekarz zasugerował iż krwawienie mogło wyniknąć z tego upadku, zlecił jednak wykonanie mammografii. Mam następujące pytanie czy w tym wypadku wykonanie mammografii jest uzasadnione? Czy jej wykonanie (promieniowanie) nie przyniesie negatywnych skutków w razie odpukać wykrycia raka? Czy istnieją jakieś alternatywy dla mammografii? Bardzo proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź, ponieważ termin mammografii przypada na jutro a mi nie daje to spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Dawka promieniowania jest w zasadzie niewielka i nie ma w związku z tym żadnej obawy. Mammografia ukazuje zmiany, które w usg mogą być niewidoczne np. mikrozwapnienia występujące w większości przypadków raka sutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi