Gość Sebastian Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam. Mam 28 lat. Czeka mnie zabieg naprawczy przepukliny(jest to nawrót) Pierwszy raz był wykonany tradycyjną metodą(napięciową) 5 lat temu.. Jestem b.aktywny fizycznie(trójbój siłowy i kulturystyka) 1) Ponieważ chciałbym kontynuować uprawianie sportu proszę o informacje czy w moim przypadku zabieg z wykorzystaniem siatki wzmacniającej jest lepszym rozwiązaniem i na jak długo taka siatka pozostaje(wzmacnia) jamę brzuszną?? Nie jestem pewien czy moje pytanie nie zabrzmiało śmiesznie ale przeczytałem że siatka taka ulega po kilkunastu latach rozpadowi a w razie kolejnej operacji z tym związanej dużo bardziej skomplikowana ze względu na siatką... I jeszcze jedno.. 2) Czy po zabiegu mocne rozbudowanie mięśni brzucha pomoże w zmniejszeniu ryzyka ponownego wystąpienia takich dolegliwości czy też ze względu na osłabioną już w tym miejscu tkankę może doprowadzić do szybszego nawrotu. Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedz. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Siatka nie ulega rozpadowi, zostaje na stałe i na stałe wzmacnia powłoki brzuszne. Rozbudowa mięśni brzucha zapobiega występowaniu przepuklin lub ich nawrotom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi