Gość Krzysiek. Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Wynik badania: Carcinoma galatinosum exulcerans G3 pT4 NO. [M-8480/3] Fragment jelita grubego długości 30cm z siecią 60x20cm z wyrostkiem robaczkowym dł. 5cm. W odległości 3,5 cm od proxymalnej lini cięcia owrzodziały guz 4x4cm naciekający cały obwód i całą grubość ściany wnikając rozlegle w okolniczną tkankę tłuszczową. Makro i mikroskopowo nie znaleziono zmian w obrębie nadesłanej sieci, wyrostka robaczkowego i marginesów chirurgicznych. Węzły chłonne szczytowe oznaczone dwiema nitkami NO/2 oraz okoliczne NO/2 z utkaniem odczynowym- poj IIozn*okrężnica z siecią. Tela adiopsa-poj I ozn* węzły chłonne szczytowe. Materiał przebadany w całości. Infiltratio adenocarcinomatosa diffusa intestini ilei. Fragment jelita cienkiego długość 7cm. Guz 3x3cm nacieka całą ścianę jelita, częściowo zwężając światło. Marginesy chirurgiczne bez utkania nowotworowego. Nie znaleziono przerzutów w okolicznych węzłach chłonnych NO/7-poj II ozn* fragment jelita cienkiego. Powyższe wyniki zrobione zostały po operacji mojego taty (wiek 52l.). Lekarze w chwili obecnej proponują chemioterapię. Jakie są według Państwa rokowania odnośnie tej choroby? Jaki według Państwa jest najlepszy szpital z oddziałem chemioterapii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Zaawansowanie miejscowe oraz histopatologiczne nowotworu jest bardzo duże (G3 w skali G1-G4 oraz T4 w skali T1-T4). Dobra informacja to ta, że nie są zajęte węzły chłonne przerzutami. Wskaźnik przeżycia 5-letniego w tym stadium zaawansowania nowotworu to jak podaje literatura około 60-65%. Co do dalszego sposobu postępowania oraz typu chemioterapii musi zadecydować onkolog. Dlatego z całą dokumentacją należy wybrać się do niego na konsultację. Jestem chirurgiem, ale myślę, że chemioterapia pooperacyjna byłaby wskazana w tym przypadku. O miejscu podaży chemioterapii także zadecyduje onkolog. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi