Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Choroba Hirschsprunga

Gość Mama Davida

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mama Davida

Witam, mam pytanie dotyczące interpretacji wyniku syna RTG z kontrastem doodbytniczym. Od około roku walczymy z zaparciamy obecnie syn 4 lata załatwia sie raz na tydzien raz na 10 dni mimo diety bogato resztkowej, stosowania 5 miesiace Xenny Balance Junior bez poprawy. Od roku zatrzymał sie w przybieraniu na wadze i wzroscie, odbiega umiejętnościami od swoich rówieśników. Opis badania następujący: Wlew doodbytniczy Jelito grube zakontrastowano w całości bez przeszkód. Końcowy odc. esicy na dł. ok. 30mm o węższy świetle szerokości ok. 12mm - odc. obkurczony? zwężony? Wstępnica wydłużona, tworzy zagięcie. Poza tym jelito grubego o prawidłowym położenie, kształce i zachowanej haustracji. Masy kałewe obecne na przebiegu j. grubego. Przestrzeń przedkrzyżowa bez zmian. Na zdj. późnym, wykonanym po 24 godz. widoczne zakontrastowana ,z masami kałowymi, poprzecznica, zstępnica, esica i odbytnica..

U mojego syna jak wlyszlo ze to choroba Hirszpunga to czy w rtg z kontrastem bylo napisane jak w przebiegu chorobie Hirszpunga. W środę jedziemy na przygotowanie fo opercaji. Moj ma 7 miesiecy i tez sie omeczyl a pabi ka 4 lata.. Wspolczuje tez wiem co pani przezyla.. Zycze powodzenia i dobrego lekarza..