Gość Lucyna ze Szczecina Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Panie doktorze, 21 lipca podczas kolonoskopii pobrano wycinki z 2 guzów i polipa w odbytnicy. W wyniku badania histopatologicznego stwierdzono: Guzy - stwierdza się fragmenty gruczolaka cewkowo-kosmkowego z cechami dysplazji dużego stopnia i ogniskowym utkaniu typu wysoko dojrzałego gruczolakoraka cewkowego. charakter badanego materiału nie pozwala na określenie głębokości i naciekania ani doszczętności zabiegu. Polip - Adenoma tubulo-villosum cum dysplasia gradus minoris Proszę o wyjaśnienie tego wyniku. Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Niestety, ale taki wynik świadczy o raku jelita grubego. Taka zmiana będzie wymagała radykalnego leczenia operacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bożena Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 usunięto mi polipa o śe 3cm-adenoma villosum z dysplazją dużego stopnia czy on jest złośliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Nie jest to zmiana typu raka czyli złośliwa. Jest to zmiana nowotworowa, ale łagodna jednak dość szybko mogąca przekształcić w raka. Jeśli gruczolak został usunięty doszczętnie leczenie samego gruczolaka zostało zakończone. Za około 6-12 miesięcy dobrze by było wykonać kontrolną kolonoskopię. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paula Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Witam, Wykryto u mnie polipa jelita grubego, usunięto go w całości 5x3cm, w otrzymanych wynikach mam wpisane rozpoznanie gruczolak cewkowo-kosmkowy z dysplazja duzego stopnia. Co to oznacza? Co teraz powinnam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi