Gość Ryszard Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Witam Badanie Usg Wykazało..... Nerka Prawa 80x28mm kora 7mm , nerka lewa 130x54mm kora 14mm. Obie nerki o prawidłowej echostrukturze bez kamicy i zastoju.... Moje Pytanie brzmi: Czy normalny jest stan fizjologiczny że nerka prawa jest taka mała wyczytałem że prawidłowa powinna mieć gdzieś w granicach 110-120 mm Może po prostu taka moja budowa. Proszę o odpowiedź Pozdrawiam i Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysztof Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Ja mam taki sam przypadek tak się składa. Tzn. zacznę od początku. Mam dziś 23 lata, kiedy miałem lat 7 okazało się przypadkiem podczas USG że lewa nerka jest mniejsza. W wieku 12 lat zoperowano ją (plastyka kielichowo-miedniczkowa bodajże) gdyż robiło się tam tzw wodonercze. Dziś obie nerki funkcjonują sprawnie ale lewa jest nadal nieco mniejsza. Lekarze mówili mi, że tak będzie już do końca życia i żeby się nie przejmować bo tak się zdarza. Dlatego nie przejmował bym się zbytnio na Pana miejscu, z tym, że radziłbym oczywiście co jakiś czas przeprowadzać badania kontrolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi