Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Uszkodzona łąkotka - rezonans

Gość cartball

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cartball

Witam. Od pewnego czasu dokucza mi ból w kolanie przy zginaniu. Byłem u specjalisty ortopedy, który to przepisał mi zastrzyk w kolano *Diprophos* i poradził zrobienie rezonansu kolana by dowiedzieć się czegoś więcej niż tylko przypuszczać uszkodzenie łąkotki. Po zastrzyku trochę sytuacja się poprawiła na około miesiąc. Po wykonaniu rezonansu i ponownej wizycie u lekarza usłyszałem że to co niby mi dolega to pierdoła i wystarczy pobrać na przykład colaflex lub zrobić serie zastrzyków z kwasu hialuronowego. Obecnie ból z godziny na godzinę się nasila podczas pracy ( praca 8 godzin na stojąco ), kolano przy chodzeniu chrupie i występuje efekt jakby uciekającej nogi bardzo niestabilnej. Co gorsza drugie kolano zaczyna przejawiać podobne objawy, na razie objawy są bardzo delikatne ale zacząłem się obawiać co z tym robić. Poniżej pozwolę sobie wkleić tekst wyniku badania rezonansu. Wynik: MR kolana lewego w sek. FSE w obrazach T1-, PD-zal., PD-zal. FatSat Rzepka ustawiona prawidłowo. Prawidłowo wykształcona bruzda międzykłykciowa (kąt chrzęstny ok. 144st.). Chrząstka stawu rzepkowo-udowego zachowanej grubości. Niewielki obszar obrzęku w zakresie kłykcia przyśrodkowego kości piszczelowej jak przy stłuczeniu. Rozległa horyzontalna szczelina pęknięcia w zakresie łąkotki przyśrodkowej obejmująca wszystkie strefy unaczynienia, dochodząca do dolnej powierzchni stawowej i podstawy łąkotki. Podejrzenie drobnego antyradialnego pęknięcia w zakresie brzegu wolnego. Drobna 3mm torbiel łąkotki przy rogu tylnym. Łąkotka boczna prawidłowa. Chrząstka obu przedziałów stawu udowo-piszczelowego zachowanej grubości. Więzadła krzyżowe przednie i tylne, poboczne piszczelowe i strzałkowej, ścięgno mięśniqa czworogłowego i więzadło rzepki zachowanej ciągłości. Ślad płynu wzdłuż ścięgna mięśnia podkolanowego, ścięgno zachowanej ciągłości o podwyższonym sygnale w części wewnątrzstawowej - nie można wykluczyć niewielkiego uszkodzenia Ist. Nie stwierdza się zwiększonej ilości płynu w jamie stawowej. Dół podkolanowy wolny Proszę o poradę co mam dalej robić? Pozdrawiam Sławomir W.