Gość ania 26 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Mam na lewym jajniku ok.6 cm. Torbiel . Jestem po diagnozowaniu przez 10 ginekologów. Miałam termin w szpitalu juz bylam przygotowana na zabieg psychicznie. A lekarz właściwie dwóch jednocześnie stwierdziło ze z racji mojego młodego wieku mam 26 lat i faktu nie posiadania jeszcze potomstwa ..powinnam najpierw zajść w ciążę w ciągu pół roku bo po operacji mam obniżone szanse bo oni chcąc nie chcąc muszą przypalić laserowo jajnik..,nie dając gwarancji ze nie będą musieli usunąć jajnika a nawet jajowodu. Miałam sama podjąć decyzję więc wstrzymałam się od zabiegu pełna wątpliwości i nie znając odpowiedzi pytam tutaj. Bo najbardziej nurtuje mnie pytanie czy bezpiecznie jest chodzić z taka torbielą która sobie rośnie wg.nich male szanse na pęknięcie badz skręcenie! ? Jeżeli wg.zajde w ciążę to przeciez torbiel będzie uciskal ?! I co w trakcie ciąży narażając dziecko jak juz nie wytrzymam z bolu mam się poddać zabiegowi nie lepiej wcześniej się pozbyć??? Mam mętlik w głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania 26 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Dodam jeszcze że to jest torbiel endometrialna. Co drugi miesiąc przed okresem mam takie boleści ze wije się z bólu..:( w tym miesiącu jest 20 dzień cyklu a mnie się dolegliwości nasilają.. A okres mam co 31 dni ,miałam co 28/29 ale po proverze którą miałam zażywać 2 tyg.tak mi się przesunęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kama Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Coz ja się bawie z torbielami od 13 roku zycia az do teraz majac 26 lat *] Obecnie mój torbiel na lewym jajniku wynosi 10 centymetrow , pojawia się podczas miesiączki a potem znika , czasami podbolewa a czasami zwijam się w klebek przykladajac se mrożonki do jajnika , także urodziłam bliźniaki 3 lata temu , torbiele w tym czasie się po prostu nie pojawialy *) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania 26 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Dzięki Kama za odp. :) mnie zaczęły się problemy od rozpoczęcia współżycia. Czyli 5 lat temu bolesne miesiączki , za jakiś czas torbiel na prawym jajniku{która zniknęła} aż do teraz , choć ja czułam że coś mi na lewym rośnie, że coś tam jest ! ale 5 lat nie odwiedzałam ginekologa., aż do teraz. Konsultowałam ta torbiel z wieloma ginekologami , specjalistami ..nawet laparoskopie miałam umówioną i byłam przyjęta na oddział.., z którego się wypisałam bo tak mi *powiedzieli* miałam do wyboru nie usuwać , zajść w ciążę{z którą tez się nasłuchałam może byc albo może wcale nie zaistnieć] i obserwować * lub usunąć ale poinformowali mnie że moja lewa torbiel nie będzie w dobrym stanie ba nawet może dojść do tego ,ze będą musieli usunąć torbiel, jajnik a nawet jajowód..:[ więc co miałam począć wypisałam się na własne żądanie ..a teraz szukam informacji.. najbardziej nurtujące pytanie jakie krąży w mojej głowie co stanie się z moja torbielom jak zajdę w ciążę , już mam ucisk na pęcherz , boli mnie i zgina czasami w dół, a okres co drugi miesiąc a dokładnie dzień przed wygląda tak ,ze zwijam się z bólu wymiotuje, a zarazem jakby to ładnie napisać *oddaje stolec* ! także kolorowo.. a jak do tego dojdzie ciąża , zacznie wszystko cisnąć to nie wyobrażam sobie tego wszystkiego ..:( i jak do cholery z teorii doktorów ma się wchłonąć torbiel , do której co miesiąc wystrzela krew z miesiączki ..???????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AAA Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Mam 20lat, 4 tygodnie temu usunięto mi jajowód z powodu torbieli. Szanse na dziecko ? 50% Nie chciałam ryzykować własnym życiem lub zdrowiem. Pamiętaj że torbiel jest sklasyfikowana w medycynie jako D27 czyli nowotwór łagodny. Nie leczony może zamienić się w raka (rak= nowotwór złośliwy). To jest wytwór którego nie powinno tam być. Zanim zdecydowałam się na operację leczyłam się prawie rok.Brałam tabletki hormonalne, witaminki, ziółka, zmieniałam dietę itd itd. Też przerabiałam teksty o tym że w ciąży i po ciąży *wszystko* przejdzie. Byłam u wielu lekarzy z całej Polski i nikt Ci nie powie: proszę poddać się operacji, bo nie mogą tego zrobić. Zdecydowałam się na operację usunięcia lewych przydatków (macica + jajnik) i to z pełnym otwarciem brzucha (cięcie powłok i mięśni -podobne do cesarskiego). Reakcja profesora zwaliła mnie z nóg. Powiedziałam żeby zrobił wszystko to co uważa za stosowne dlatego że jestem tak młoda i chcę być zdrowa. Odpowiedział: zdrowa ? Zdrowa i żywa przede wszystkim. Choć 5 minut wcześniej dał mi wybór. Dopiero po operacji gdy się obudziłam dowiedziałam się że jajnik udało się uratować i wycięto jedynie jajowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi