Gość Ewa Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Moja mama otrzymała dziś wynik biopsji. Bardzo proszę o jego interpretację. W badaniu piersi lewej widoczna lita hypoechogenna zmiana z wypustką u podstawy o wym. 14x6mm. W pasze patologicznych węzłów chłonnych nie widać. Uzyskany materiał cytologiczny jest obfity, jego obraz budzi wysokie podejrzenie sprawy złośliwej. Zwraca uwagę nietypowa morfologia komórek, które przypominają nabłonek apokrynowy, jednak w większości wykazują cechy wyraznej atypii (rozrost apokrynowy?) . Mama ma 52 lata, dopiero za tydzień ma wyznaczoną wizytę u chirurga onkologa. Bardzo proszę o odpowiedz czy to coś bardzo poważnego. Jak wynika z wyniku konieczne jest postępowanie chirurgiczne z badaniem mikroskopowym śródoperacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Zmiana jest wysoce podejrzana o nowotwór złośliwy. Myślę, że chirurg onkologiczny zaleci wycięcie zmiany z marginesu zdrowych tkanek z badaniem histopatologicznym śródoperacyjnym. Po wyniku tego badania będzie podjęta dalsza decyzja o postępowaniu. Wszystko będzie zależało czy to rzeczywiście rak, jaka będzie dokładna wielkość zmiany i czy została usunięta z zachowaniem marginesu bezpieczeństwa onkologicznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loli Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Owszem koleżanko jest poważna Ja dziś dostałam podobną diagnoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi