Gość Majka Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Od kilku tygodni mam problem z kamieniem w nerce (9 mm, w górnym kielichu nerki) i przy okazji zrobione miałam usg jamy brzusznej, wynik mnie jednak niepokoi: Trzustka, pecherzyk, nerki, śledziona wszystko ok. ale watroba *wątroba nie jest powiększona, mierzona na wdechu sięga 12,8cm. Płat ogoniasty grubości 22mm. Watroba o cechach stłuszczenia II stopnia. W segemencie 6 lub ewentualnie 6/7 jest ognisko w przekroju poprzecznym - amorficzne, w podłuznym - osełkowate o maks. wym. ok 21-22x18mm, a długości 30 mm. Zmiana o niższej echogenności niż otaczający stłuszczeniowy miąższ watroby, o grubszej ziarnistości, z lekkim wzmocnieniem fali pod spodem, z linijnym hiperechogennym rąbkiem ujawniajacym się dookoła (ściana naczyniowa), a przede wszystkim z linijna analogiczną hiperechogena gwiazdkowata struktura centralna (obraz tzw. *blizny*, a w rzeczywistości ścian naczyniowych w centralnej czesci zmiany). W CD/PD: ognisko z przynajmniej dwoma tetnicami odżywczymi (w przypadku FHN nie są to rzeczywiste naczynia odżywcze) z przepływem obwodowym (słabszym), z wyrażnym wnikaniem naczyń tetniczych do centrum i tam z centralnym przepływem. Nie ma w morfologii usg cech zlośliwości, a obraz usg przemawia za FNH często ujawnianym w miarę postępowania stłuszczenia watroby. Dodam, ze wyniki prob watrobowych są wszystkie w porządku. Czytałam troche w internecie na ten temat i niepokoi mnie przyczyna powstania, bo nie pije w ogóle alkoholu i nigdy nie stosowałam doustnych leków antykoncpecyjnych, a na usg 2 lata te nic nie było! Zmiana ta jest dla mnie zaskoczeniem, szczególnie że po usunieciu kamienia nerkowego planowalismy z mężem dziecko, a wg artykułów dostepnych w sieci ciąża jest nie wskazana. Stad moje pytanie jakie dalej badania, gdzie udac sie z wynikiem, jak dalej wyglada leczenie (przeczytałam w Internecie, ze zalezy od umiejscowienia zmiany, ze sa przypadki nieresekcyjne (u mnie jest to segment 6 lub 6/7), czy takie ułożenie daje mozliwosc usuniecia operacyjnego (laparoskopii - nigdy nie miałam zadnej operacji)? Jak sie leczy stłuszczenie, czy wystarczy zmiana diety (choc ja z powodu problemów z zoładkiem od dawna nie jem tłustych i cieżkich potraw). Dziekuje i będę wdzięczna za wskazówki, bo od lekarza rodzinnego usłyszałam, ze kontrolne usg za 6 m-cy, o TK nie ma mowy, a na dobra sprawe zastanawiam się czy usg jest wystrczajace by uznać ze to FNH? Do tego, gdy wspomniałam o planach ciąży lekarz rodzinny uznał ze nie ma przeciwwskazań, w materiałach w internecie czytałam cos zupelnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Najlepszym sposobem na dokładne poznanie morfologii guzka w wątrobie byłby rezonans magnetyczny, a nie TK (oczywiście w przypadku podejrzenia FNH). USG jamy brzusznej w tym względzie jest niejednoznaczne. Z opisu USG jednak nic podejrzanego o zmianę typu złośliwego nie wynika. Jeśli rzeczywiście potwierdzi się rozpoznanie FNH to taka zmiana wymaga tylko obserwacji, a nie leczenia operacyjnego (jest bardzo niewielka). Myślę, że nie ma przeciwwskazań do tego, aby zaszła Pani w ciąże. Najlepiej jednak w tej sprawie skonsultować się z hepatologiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi