Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Redukcja/Nastawianie Złamanego Palca - Ile Czasu?

Gość PanPaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, Cztery dni temu prawdopodobnie złamałem lub wystawiłem duży palec u stopy. Paluch nie jest skrzywiony znajduje się w normalnej pozycji, mogę ruszać ale boli więc tego nie robię. Jest spuchnięty, pojawiły się wylewy w dwóch miejscach (małe zaczerwienienia). Nad paznokciem jest sine. Sam paznokieć ok. Przez pierwsze dwa dni tylko usztywniłem palec, nie stosowałem żadnych maści, lodu itd. Po kilku godzinach od zdarzenia (było to późnym wieczorem podczas gry w piłkę na boso na mokrej trawie...) pojawił się ból, momentami ciężki do zniesienia. W kolejnym dniu ból się zmniejszył (nie brałem leków przeciwbólowych). Dziś ból występuje sporadycznie, raczej tylko przy poruszaniu się kiedy niechcący za bardzo dociążę chorą stopę po stronie palca. Wczoraj zacząłem stosować Altacet żel i opuchlizna schodzi. Ale nadal trzymam stopę w nieruchomo i nie korzystam z niej. Jeżeli doszło do złamania kości z przemieszczeniem lub wystawienia, a do specjalisty będę mógł iść dopiero w piątek to czy będzie można jeszcze ewentualnie nastawić tą złamaną kość lub ustawić staw na miejscu? Pozdrawiam