Gość Weronika Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witam, Chciałabym zapytać o wytłumaczenie na chłopski rozum sytuacji, jaką odebrałam w wynikach gastroskopii oraz o przetłumaczenie z łaciny wniosków. Oddałam wynik do mojej karty u lekarza ogólnego, dlatego przepraszam za chaotyczność lub przestawienie lekkie literek w łacinie. *Wpust w normie, pojedyncze nadżerki (w antrum?), przekrwiona błona żołądka, gdzieniegdzie pasma żółtowatego śluzu na ściankach, obecna żółć w żołądku, odźwiernik ziejący. Badający stwierdził stan zapalny. Następnie dodatni wynik (na obecność bakterii). Wnioski: gastritis giltirialis (drugie słowo przekręciłam lekko na pewno) refluks erosiones ventriculi* Z góry bardzo dziękuję. Jakbym mogła prosić również o to, by ktoś dał mi wskazówki gdzie powinnam się udać i czy potrzebne będzie jakieś leczenie. Czy sytuacja jest poważna i czy da się to zaleczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawid Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Mam to samo. Ziółka na żołądek, absencja alkoholowa, probiotyki. Z leków najlepszy venter reszta nie działa a nawet szkodzi(IPP). Ogólnie unikać stresu, dużo odpoczywać, można też pić len przed snem. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi