Gość ozia Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Sutki o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym z obrazem poj. torbielek. w sutku prawym kilka torbielek, największa zabrodawkowo o śr. ok. 4 mm w sutku lewym na godz 12 torbielka z echami wewnętrznymi i o pogrubiałej do 2 mm ścianie wym. 9x6 mm (torbielka nietypowa) węzły chłonne pachowe nad i podobojczykowe niepowiększone. wskazana biopsja. czekam na ustalenie terminu biopsji w rodzinie (babcia i ciocia) występowały nowotwory piersi mam 39 lat proszę o interpretację wyniku usg bo niewiele z tego rozumiem pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ozia Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 dodam choć to nie zostało zapisane że zmiana jest o nieregularnym obrysie tak powiedziała mi w trakcie badania p. doktor i jeszcze wcześniej w 2013 r. i 2011 w tym miejscu znajdowała się *typowa* torbielka o śr. 9mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwex Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 biopsja- jak najszybciej. Podejrzana torbiel o nieregularnych obrysach. Wskazane badanie w poradni genetycznej np. w centrum onkologii w warszawie - na obecność mutacji brca1 . Powinnaś często badać piersi- bez względu jakie będą wyniki biopsji.Lekarz może też zalecać badanie rezonansem magnetycznym. Torbiele są często lekceważone przez lekarzy z uwagi ,że tylko 2% raków rozwija się w torbielach, jednocześnie raki w torbielach najczęściej pojawiają się u kobiet z obciążeniem genetycznym- brca1 i to najczęściej w okolicy 40-tego roku życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ozia Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 dziękuję - biopsja już jutro cudem udało się tak szybko załatwić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwex Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Trzymam kciuki za dobre wyniki :) !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ozia Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 i po biopsji teraz czekam na wyniki, z tej *atypowej* torbieli lekarz pobrał ciemnozielony gesty płyn - powiedział że nie powinno to być nic złego, z grubych ścian tej torbieli starał się też pobrać materiał do badania dodatkowo kazano wypełnić mi ankietę (choroby nowotworowe w rodzinie), która ewentualnie ma mnie zakwalifikować do objęcia programem badań genetycznych oraz ewentualnej profilaktyki :) Wynik 24.04.- uff trochę się uspokoiłam mam nadzieję że nie będzie żadnego psikusa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwex Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 grube ściany torbieli - to chyba przesłanka aby chirurgicznie wyciąć torbiel, prawdopodobne , że będzie tam znów tworzył się płyn, jeśli loża się utrwaliła. Zapytaj o to lekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ozia Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Dziękuję zapytam. W sumie najchętniej i tak bym się pozbyła tego czegoś, żeby nie stresować się w przyszłości :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi