Gość Kasia P. Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam.Mam ogromną prośbę, od kilku lat zmagam się z bólami pleców w okolicy krzyża.Często przy tych bólach odczuwam ból nogi prawej na wysokości biodra,uda,pachwiny.Udo cały czas jest jakby zdrętwiałe,palce u stóp obu nóg też. Tydzień temu miałam zrobione badanie MR. Bardzo proszę o opinię,ponieważ wizytę u specjalisty mam dopiero za miesiąc. Częściowe spłycenie fizjologicznej lordozy lędzwiowej kręgosłupa. L3-L4 -tylna centralna podwięzadłowa przepuklina materiału tarczy międzykręgowej modelująca worek oponowy,zwężająca nieznacznie zachyłek boczny prawy kanału kręgowego.Płynowa rezerwa objętościowa kanału kręgowego na tym poziomie ma graniczny wymiar. L4-L5-tylna obwodowa wypuklina materiału tarczy międzykręgowej zwężająca częściowo zachyłki boczne kanału kręgowego i otwory międzykręgowe.W jej obrębie,pośrodkowo,widoczny jest obszar o nieprawidłowej intensywności sygnału przemawiający za uszkodzeniem pierścienia włóknistego. L5-S1-tylna centralna wypuklina materiału tarczy międzykręgowej zwężająca częściowo,łącznie z osteofitozą na krawędziach trzonów kręgów,zachyłki boczne kanału kręgowego i otwory międzykręgowe.W jej obrębie pośrodkowo, widoczny jest obszar o nieprawidłowej intensywności sygnału przemawiający za uszkodzeniem pierścienia włóknistego.Sygnał i wysokość tarczy międzykręgowych L4-S1 są częściowo obniżone.Płynowa rezerwa objętościowa kanału kręgowego w uwidocznionym w badaniu odcinku w granicach normy. Wysokość trzonów kręgów lędżwiowych oraz obraz struktur wewnątrz kanałowych są prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi