Gość Aleksandra Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Mam 14 lat. W czerwcu na grzbiecie lewego nadgarstka pojawiła mi się kulka widoczna przy zgięciu, po paru dniach zniknęła. We wrześniu pojawiła się ponownie. Bolała coraz bardziej. Byłam na prześwietleniu, parę razy u lekarza i na rehabilitacji. Smaruję Opokanem, noszę opaskę. Nie przyniosło to żadnego skutku, jest nawet gorzej. Nadgarstek rusza się powoli i z dużymi ograniczeniami. Nie zauważam kiedy upuszczam przedmioty. Przez ruszanie palcami bolą i one, i cała dłoń. Czasem nawet przedramię. Lekarz powiedział, że nie wyczuwa w środku płynu, zalecił udanie się do ortopedy - niestety dopiero po świętach, a ręka boli bardzo mocno. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Być może to ganglion czyli torbiel galaretowata powstająca w zakresie osłonek pochewek ścięgien. Taka torbiel zazwyczaj wymaga leczenia zabiegowego. O tym jednak czy to torbiel i jaki sposób powinien być leczenia podejmie decyzję ortopeda po bezpośrednim badaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi