Gość Agnieszka Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Agnieszka 43l., Kolonoskopia wykazała polip i guz zgięcia odbytniczo-esiczego, a badanie hist.po kolonoskopii: 1. polip poprzecznicy - serrated adenoma cum dysplasia gradu minori, excisio completa 2.guz nowotworowy zgięcia odbytniczo-esiczego - fragmenta adenocarcinoma G1. Rak rozwinął się na podłożu gruczolaka cewkowo-kosmkowego. Do wizyty u onkologa chirurga na ul. Wawelskiej w W-wie mam jeszcze 3 tyg, do operacji ok. 5 tyg. Proszę o przetłumaczenie tego wyniku. Co oznacza G1? Jakie są rokowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 serrated adenoma cum dysplasia gradu minori, excisio completa - oznacza Gruczolak zębiasty z dysplazją (zaburzeniem różnicowania się komórkowego) stopnia małego wycięty doszczętnie adenocarcinoma G1 - oznacza Gruczolakorak G1 czyli G1 to pierwszy stopień zaawansowania histopatologicznego raka w skali 3-stopniowej Nie określę rokowania poza niewielką agresywnością raka w skali histopatologicznej (1wszy stopień). Dopiero wynik badania histopatologicznego materiału pooperacyjnego da nam dokładny wgląd w rokowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dziękuję, to dla mnie słowa otuchy, które pozwolą mi spokojniej przetrwać święta i czekać na operację. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elzbieta Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Prosze o przetlumaczenie mi wynikbadania Histopatoloogicznego Rodzaj mateialu:polip odbytnicy. Rozpoz.histopatoligiczne: Colitis chronica /++/ activa/++/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi