Gość nila Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam, Piszę do Pana bo mam problem, mam utrzymujący się od dłuższego czasu przykry zapach z ust, mam kandydozę jamy ustnej. Uczucie kamienia w przełyku, jakby coś mi stało. Problemy z przełykaniem, jakby coś mi podchodziło od żołądka. Gastroskopię miałam robioną w maju, jednak nic nie wykazała oprócz Helicobacter Pyroli, którą wyleczyłam. Co to może być? I jak sobie z tym radzić? Jak rozpoznać czy ta bakteria została przeleczona? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Radziłbym wykonać kontrolną gastroskopię. Po pierwsze oceni ona obecny stan górnej części przewodu pokarmowego, a po drugie określi czy bakteria HP została eradykowana (zlikwidowana). Co do kandydozy jamy ustnej można wykonać wymaz i zbadać mikrobiologicznie jaki to typ drożdżaka i w jaki sposób z nim walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi